Hartiaseudun ongelmista

Hartiaseudun ongelmista

Apr 14, 2018 / By : / Category : Uncategorized

Yleensä niska- ja hartiajumit syntyvät vuosien saatossa päivittäisen elämän valintojen seurauksena. Tai valintojen puutteen seurauksena. Tyypillisimmin vaivoja on teillä, jotka työskentelette näyttöpäätteellä, toimistossa tai muuten työssä, joka vaatii paikallaan oloa. Sanottakoon, että hyvin yleinen vaiva.

Monesti hartiavaivojen yhteydessä puhutaan paljon juuri työergonomiasta ja sen tärkeydestä. Työergonomia ei ole kuitenkaan vastaus kaikkeen. Tiesitkö, että olipa asento mikä hyvänsä, niin pidemmän päälle paikallaan olo ja liikkumattomuus on se kaikkein huonoin asia? Siis jopa se hyvä ja ergonominen asento muuttuu kehnoksi, jos vietät siinä pidemmän ajan. Ihminen on luotu liikkumaan ja keho kaipaa liikettä. Työergonomiasta puhuttaessa paras asento on aina se seuraava asento! Kaikki lähtee liikkeestä.

Vinkki: vaihtele työskentelyasentoasi ja anna keholle säännöllisesti liikettä työpäivän aikana esimerkiksi taukoliikunnan muodossa.

Ensimmäinen asia, mikä yleensä huomataan, kun hartiat alkavat vaivata, on kipu ja se että ne tuntuvat kireltä. Jomottelee. Tässä vaiheessa olisi tärkeää kysyä, että miksi kiristää?

Pohdippas seuraavaa:

Heikko lihas + jatkuva rasitus→ lihas ei jaksa täysin hoitaa hommiaan → ylikuormittuu → on kireä ylikuormituksen vuoksi

Heikkouteen ainoa vastaus on voiman lisääminen. Jos olet yli 30-vuotias, työskentelet näyttöpäätteellä ja hartiaseutu jomottaa, voin väittää, että voimaharjoittelu olisi sinullekin enemmän kuin tarpeen!

Voimaharjoittelu tulee aina suhteuttaa omaan elämäntilanteeseen. Realistisuus pitää pitää mukana. Toisille voimaharjoittelu tarkoittaa kahta salikertaa viikossa. Toisille tämä tarkoittaa kolmea täsmäharjoitetta joka toinen päivä. Pätevä fyssari ottaa tämän huomioon.

Vinkki: varmista, että niska- ja hartiaseutusi on riittävän vahva kestämään päivittäistä rasitusta.

Voiman lisääminen ei välttämättä tuo vielä toivottuja tuloksia, mutta se voi viedä meidät jo yllättävän pitkälle. Voiman lisäksi voi olla järkevää harjoittaa liikkuvuutta, jotta niska- ja hartia-alueen tilannetta saadaan tasapainoitettua.

Vinkki: ydistä voimaharjoitteluun liikkuvuusharjoittelua. Dynaamisella tavalla tehty liikkuvuusharjoittelu toimii myös hyvänä alkulämmittelynä ja taukojumppana töissä.

Osaavien fysioterapeuttien hienous on siinä, että me fyssarit samalla analysoidaan liikekontrollia. Näissä hartiavaivoissa olisi kuitenkin tärkeää tsekata, että esimerkiksi lapa pelittää normaalilla tavalla. Jos lapa nukkuu, se pitää saada hereille ja jos lapa on heikko, siihen pitää saada voimaa. Saatat pohtia, että mitä ihmettä on liikekontrolli. Lyhyesti sanottuna:

Liikekontrolli hallussa / liike on laadukasta / voimantuotto pelaa / kehonhahmotus on kunnossa.

Vinkki: jos hartiaseutu jomottelee käväise osaavalla fyssarilla. Fyssarille et tarvitse muuten lääkärin lähetettä!

Tässä kirjoittelin harjoittelun ja kuntoutuksen näkökulmasta. Kun kivun kanssa työskennellään, itse tykkään huomioida myös elämän kokonaisuutta. Se miten saat unta, miten syöt ja miten haltsaat stressin ja mielipahat nimittäin vaikuttaa kipuun. Mutta jatketaan tuosta aiheesta tuonnempana. Taidampa lähteä tästä keittelemänä teetä ja vähän iltajumppaamaan kuminauhalla. Palaillaan!

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *